پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

تحقق یک وضعیت نسبتا ایده­آل در برقراری ارزش­های الهی و دوری از ناهنجاری­های متنوع اجتماعی، با شعارهای زیبا که همه را به تحسین وا دارد، امکان پذیر نیست.

حجت­الاسلام‌والمسلمین سیدمحسن میرسندسی در گفتگو با مرکز خبر حوزه، با اشاره به آموزه های اسلامی سیره امام علی(ع) در برخورد با ناهنجاری­های اخلاقی جامعه، اظهار داشت: از دیدگاه این امام همام (ع) یکی از وظائف اصلی حاکمان و صاحبان قدرت علاوه بر اصلاح خویش مقابله اصولی با ناهنجاری­های اجتماعی است. در واقع یکی از راه­های اصلاح جامعه و کاهش ناهنجاری­ها، استفاده مناسب از قدرت سیاسی است.

وی در این رابطه به خطبه 24 امام علی(ع) در نهج­البلاغه اشاره کرده و افزود: حضرت در این خطبه فرموده­اند: "سوگند به جان خودم در مبارزه با مخالفان حق و آنان که در گمراهی و فساد غوطه­ورند، یک لحظه مدارا و سستی نمی­کنم. پس ای بندگان خدا از خدا بترسید و وظائف و مقرراتی را که برای شما تعیین شده است را به پا دارید؛ اگر چنین باشد علی(ع) ضامن پیروزی شما در آینده است".

مدیر گروه علوم اجتماعی پژوهشکده دین و اندیشه معاصر در تبیین این فراز از نهج­البلاغه، تصریح کرد: آنچه به روشنی از این فراز به دست می­آید، این است که یکی از شاخص­های توفیق حاکمان در حکومت این است که از یک سو بتوانند بر ناهنجاری­های اجتماعی فائق آیند و از سوی دیگر میزان رشد ارزش­های بنیادی(عدالت، آزادی، امنیت، ...) در جامعه گسترش دهند.

حجت­الاسلام والمسلمین میرسندسی گفت: این امام همام در خطبه 40 نهج­البلاغه، نیز آورده‌اند که در «حکومت پاکان، پرهیزکار به خوبی انجام وظیفه می­کند؛ ولی در حکومت بدکاران، ناپاک از آن بهره­مند می­شود تا موتش سرآید و مرگ فرا رسد».

*مهار انحرافات؛ وظیفه‌ای همگانی

وی تصریح کرد: هرچند مهار انحرافات در جامعه عمدتا از وظائف حاکمان تلقی می­شود، ولی تحقق ایده­آل آن محصول سازوکاری اجتماعی است که همه افراد و نهادها را در بر می­گیرد و مادامی که قیام علیه انحرافات اجتماعی، یکی از ارزش­های اساسی جامعه تلقی نگردد، نمی‌توان به رفع آنها امیدوار بود.

این محقق حوزوی در ادامه سخنان به تبیین بخشی از خطبه 27 نهج­البلاغه پرداخته و ابراز داشت: در این خطبه شریف آمده است: "کسی که جهاد (قیام علیه انحرافات) را ناخوشایند دانسته و ترک کند، خدا لباس ذلت و خواری بر او می­پوشاند و دچار بلا و مصیبت شده و کوچک و ذلیل می­گردد، دل او در پرده گمراهی می­ماند و حق از او روی بر گردانده و به جهت ترک جهاد به خواری محکوم و از عدالت محروم است".

مدیر گروه علوم اجتماعی پژوهشکده دین و اندیشه معاصر ادامه داد: آنچه روشن است، تحقق یک وضعیت نسبتا ایده­آل در برقراری ارزش­های الهی و دوری از ناهنجاری­های متنوع اجتماعی با شعارهای زیبا که همه را به تحسین وا دارد، امکان ندارد؛ بلکه آنچه منشأ اثر خواهد بود، عمل اجتماعی مناسب در سطوح و لایه­های گوناگون است.

عضو هیئت علمی پژوهشکده دین و اندیشه معاصر خاطرنشان ساخت: حضرت علی (ع) در خطبه 29 نهج­البلاغه، این چنین می­فرمایند: "ای مردم کوفه! بدن­های شما در کنار هم، اما افکار و خواسته­های شما پراکنده است. سخنان ادعایی شما سنگ­ها را می­شکند؛ ولی رفتار سست شما، دشمنان را امیدوار می­سازد. در خانه­هایتان نشسته­اید و ادعاها و شعارهای تند سر می­دهید".

حجت­الاسلام والمسلمین میرسندسی با اشاره به این­که بنابر آموزه­های علوی، رفع ناهنجاری­های اجتماعی مستلزم عزم و همت کنش­گران در سطح حاکمیت سیاسی و افراد جامعه است، گفت: در یک وضعیت آرمانی آحاد جامعه چه به لحاظ ذهنی و نگرشی و چه به لحاظ عینی و تحقق شاخص­های روشن، این احساس را دارند که ناهنجاری اجتماعی، ضعیف و به عنوان اموری که ندرتاً انجام می­شود، می­باشد.

*نیازمند باورسازی فرهنگی هستیم

وی در پایان تصریح کرد: چه بسا در حالتی شاخص­های عینی نشان از توفیق در مهار ناهنجاری­ها باشد؛ ولی باورها و نگرش­های عمومی به تصدیق این وضعیت نرسیده است؛ لذا به نظر می­رسد در رفع ناهنجاری­های اجتماعی علاوه بر اقدامات اجرایی خاص، نیاز به باورسازی فرهنگی نیز باشد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha